,,Hrana za dušu i tilo"

Ovaj tradicionalni istarski napitak, među domicilnim stanovništvom, poznat je od davnina. Zahvaljujući turizmu, ponovo doživljava svoj procvat, i zastupljen je u mnogim gastronomskim i turističkim vodičima bogate ponude Istre.

Priprema istarske supe zahteva crno vino, najčešće terana, a njemu se dodaje maslinovo ulje, šećer, i malo bibera. Servira se sa hlebom, koji se može i dodatno prepeći, i zagrejati.

 

Istarska supa, odnosno juha je po pravilu rezervisana za slavlja i fešte, i konzumira se u društvu, te možemo reći da je to napitak za druženje i veselo raspoloženje, odnosno kako bi u Istri rekli ,,hrana za dušu i tilo“.

Služenje istarske supe

Istarska supa se obično servira u bukaleti, tradicionalnom istarskom vrču, odnosno peharu, napravljenom od gline, i služi isključivo za serviranje vina. Često je na samoj bukaleti ispisan i recept istarske supe, poput sledećeg: 

1l Terana, 3 žlice maslinovog ulja, 2 žlice šečera, malo papra i prepečeni kruh.

Festival Istarske supe

Istarska supa je dobila i svoj festival, u Rovinjskom Selu, na mjesni blagdan Antonja. Uz prezentaciju supe, održava se i takmičenje u pripremi, i to u dve kategorije:

 

  1. Tradicionalna istarska supa
  2. Kreativna supa

Kreativna supa

Kreativna supa, dozvoljava i druge sastojke, osim uobičajenih. 

Naime, to mogu biti razne specije, dodaci raznog voća, a umesto hleba mogli bi biti servirani kolači ili zapečeno voće. 

Takođe, i samom vinu se mogu dodavati različiti aromatični začini, sirupi, sokovi ili jaka alkoholna pića.

 

Za potrebe pisanja ovog teksta, i kao veliki ljubitelj istarske supe, koristio sam teran iz Istre, pravo iz vinarije Vinoteque Putinja, koja se nalazi nadomak Labina, i koja je u vlasništvu mog dobrog prijatelja Denisa Putinja.

I da, uvek glasam za onu tradicionalnu!

Ljubomir Paljić

Ljubomir Paljić

Autor teksta

Comments

  • No comments yet.
  • Add a comment