Između stakla i plute

Krstač je, kako kažu Crnogorci, biser Crne Gore: “Ljeti ga piju da se rashlade, a zimi da se ugriju.

Kada pomenemo krstač kao sortu, možemo slobodno reći da je u pitanju jedinstveni raritet crnogorskog podneblja.

 Reč je o drevnoj, samonikloj i unikatnoj sorti grožđa koja nikada nije prekoračila granice Crne Gore.

Dragulj svog zavičaja

Dok su mnoge plemenite sorte menjale kontinente, krstač je ostao dragulj svog zavičaja, gde se gaji u malom radijusu oko Ćemovskog polja

Naravno, ono što nije uspelo čokotu, uspelo je njegovom vinu, i ono se nalazi na vinskim kartama mnogih prestižnih restorana.

Pretpostavlja se da mu poreklo datira iz sela Beri u Lješkopolju, gde ga je, kao i u Doljanima, najviše bilo među privatnim zasadima.

Ova autohtona sorta je ime dobila po svom grozdu koji neodoljivo podseća na krst.

Aromatski profil

Krstač je vino skladnog bukea, svetlo zlatno-žute boje, sa zelenkastim odsjajem. Na ukusu, dominira breskva, sa prijatnom kiselinom i mineralnošću na završnici. Na mirisu, nakon prilične zatvorenosti na početku, u dodiru sa kiseonikom i povećanjem temperature, oseti se miris breskvi, uz citrusne tonove u pozadini.

 Aroma je svojstvena sorti, i diskretna i raskošna, vrlo prijatna i dobro izražena.

Iako krstač ima finu dužinu trajanja i svoju aromatiku i strukturu drži i nakon dve nedelje, treba uvek imati u vidu savet da kada su bela vina u pitanju, uvek treba uzeti što je moguće mlađu bocu.

Krstač i gastronomska simfonija

Poput rizlinga, krstač se dobro kombinuje sa masnijim crvenim mesom, kao i rečnom ribom.

Preporučuje se i uz predjela od ribe, lagane čorbe, jela na bazi ribe i jaja, kao i uz bela mesa. Njegovo serviranje je idealno na temperaturama od 9 do 11 stepeni.

Poslednja kap Krstača

Uživajući u čaši vina krstača iz 2022. godine, doživeo sam autentičnu svežinu i nežne, razigrane tonove ovog posebnog napitka. Kao što se očekivalo od krstača 13. jula iz Podgorice, vino je nosilo jedinstven karakter i izazvalo prijatne senzacije na nepcu. Uparen s izvrsnim brancinom i blitvom, ovo vino je neosporno postalo savršen izbor za ručak uz obalu mora. Trenuci uživanja u kombinaciji ovog vina s ukusnim jelom stvorili su nezaboravno iskustvo, istinski užitak za sva čula.

Ljubomir Paljić i Filip Marinković

Ljubomir Paljić i Filip Marinković

Autori teksta

Comments

  • Marin Barjaktarović
    January 24, 2024 at 17:55

    Inspirativni tekstovi Winarije, uvek me vrate u trenutke uživanja, dobre hrane i neizbežnog ukusa Krstača čiji grozd svojim izgledom možda podseća na krst a svojom aromom sigurno podseća na trenutke života koje nikada neću zaboraviti.

Add a comment