Između stakla i plute

Neoplanta je sorta belog grožđa, poreklom iz Srema. Sa posebnim zadovoljstvom, ističemo da je u pitanju naša prva, autohtona sorta vina.

Njeni koreni datiraju nekoliko decenija unazad, jer je proces istraživanja i razvijanja započet 1949. godine, kada se, istovremeno, osniva i Institut za vinogradarstvo i voćarstvo u Sremskim Karlovcima.

Kao sorta, neoplanta je priznata 1970. godine.

Stvorio ju je, prvi direktor pomenutog Instituta – prof. dr Dragi Milisavljević.

Aromatski profil i kupaža

Neoplanta je rezultat pažljivog ukrštanja sorti smederevke i traminca, stvarajući vino visokog kvaliteta s punim i bogatim, slatkim ukusom.

Neoplanta odiše i naglašenim muskatnim mirisom i povećanim sadržajem alkohola, a osetan je i karakterističan doprinos smederevke.

Prepoznaje se po snažnom čokotu, bujnim kesteljastim lastarima, krupnim listovima, grozdovima i bobicama. Čest nedostatak zna biti manjak kiselina, ali se to popravlja određenim kupažama sa onim sortama koje kiselina imaju previše.

Neoplanta i gastronomska simfonija

Neoplanta se izvanredno kombinuje sa jelima od divljači poput zeca ili fazana. Divna je i u kombinaciji sa crvenim mesom.

Neoplanta može biti servirana sa intenzivnim sirevima, ali i raznim poslasticama poput štrudli i palačinki.

Mnogi neoplantu poslužuju i kao aperitiv I didžestiv, odnosno i pre obroka, i nakon što je završeno sa obedovanjem.

Njegova svestranost čini ga pravim izborom za različite prilike, ali i za različite ljubitelje vina.

Preporuka je da se ova vino služi na temperaturi od 10 – 12°C, čime se postiže optimalno izražavanje njegovih karakteristika.

I nekad i sad – Neoplanta i Novi Sad

Nakon zabrane stanovanja pravoslavnog stanovništva u Petrovaradinu od strane Hazburške monarhije, Srbi 1694. osnivaju novo naselje pod imenima Racka varoš i Petrovaradinski šanac.

Građani sa obe obale Dunava želeli su za sebe veće slobode, i od ugarskih i austrijskih vlasti su ih i zatražili. Odgovor je bio u vidu iznosa od 80.000 forinti.

Kako je to bila ogromna suma za Srbe, koji su inicirali ovaj postupak, priključili su im se i ostali stanovnici, svih vera i nacija, sakupili novac za praznu austrijsku kasu i dobili ono što su želeli.

Prvog februara 1748. godine, carica Marija Terezija je donela Ukaz (edikt) kojim je Neoplanta (Novi Sad) dobila status slobodnog kraljevskog grada kraljevine Ugarske:

„….ukidajući mu dosadašnje ime Petrovaradinski Šanac, nađosmo za dobro da se ubuduće zove i da mu naslov bude Neoplanta, mađarski Uj-Videgh, nemački pak Ney-Satz, srpski Novi Sad i bugarski Mlada Loza.

Poslednja kap Neoplante

Dok sam svoje misli pretvarao u ovaj tekst, uživao sam u nežnoj harmoniji ukusa koje je pružala divna lenja pita i čaša neoplante podruma Bailo iz Sremskih Karlovaca, kao idealan spoj uz neodoljivu kombinaciju svakog ukusa.

Neoplanta, autohtona sorta belog grožđa iz Srema, predstavlja dragoceni plod višedecenijskog istraživanja Instituta za vinogradarstvo i voćarstvo. Sa svojim bogatim i slatkim ukusom, izraženim muskatnim mirisom i svestranošću u gastronomiji, ovo vino postaje nezaboravno iskustvo, simbolizujući savršen sklad između tradicije i savremenosti pri svakom gutljaju.

Ljubomir Paljić i Filip Marinković

Ljubomir Paljić i Filip Marinković

Autori teksta

Comments

  • No comments yet.
  • Add a comment