Dan nakon prvog ovogodišnjeg snega, u predvečerju nezapamćene magle, uputili smo se u Inđiju, u posetu sremskom vinskom dragulju – vinariji Aven.

Dočekao nas je bajkovit prizor vinarije izgrađene od žutih cigli, i zavejane ulice, sa možemo reći savršenim enterijerom jedne vinarije, kao i prelepi nemački ovčar, njen čuvar. Naravno, i široki i srdačan osmeh domaćina vinarije – gospođe Dragane Injac.  

Gospođa Injac nas je uputila u dugu tradiciju proizvodnje vina koju sa suprugom Miletom i danas uspešno afirmiše, a za koju se pouzdano zna da se prenosila sa kolena na koleno još od 1850. godine. Ovaj podatak snažno potvrđuje prisustvo ljubavi, upornosti, predanosti i truda u ovom domaćinstvu, vrednosti koje ne samo da obiluju sadašnjim trenucima, već se sigurno prenositi i na buduća pokolenja.

Butelja, kako se u Hrvatskoj skraćuje naziv buteljke, opstao je u porodici do danas. Ono što nas je posebno obradovalo, jeste što smo saznali da u ovom porodičnom poslu zaista učestvuju svi članovi porodice, brižljivo negujući porodičnu tradiciju i vodeći se idejom proizvodnje po najvišim standardima i kvalitetom. Otac, majka, sin i ćerka.

Ponuda vinarije Aven u brižljivo skrojenoj i elegantnoj etiketi je spoj dugog nasleđa koji se brižljivo čuva: tamjanika, rajnski rizling (Riesling), šardone (Chardonnay), kaberne sovinjon (Cabernet Sauvignon) i merlo (Merlot).

Bela vina i roze se nakon prerade čuvaju i neguju u sudovima od nerđajućeg čelika, dok crvena sazrevaju u barik buradima od srpskog, slavonskog, mađarskog i francuskog hrasta. U vlasništvu vinarije Aven nalaze se vinogradi na Fruškoj Gori, i u zakupu – u Aleksandrovačkoj župi.

Avenov Cabernet Sauvignon je na Decanteru 2019. godine postigao zavidan uspeh ocenom 91 i srebrnom medaljom.

Uz tamjaniku i šardone, i livanjski sir i kačkavalj, u prijateljskoj atmosferi, porazgovarali smo sa gospođom Injac o istoriji ali i budućnosti vinarije, i napravili svojevrsni intervju.

Kako biste opisali početke vinarije Aven, i kada ste odlučili da ozvaničite proizvodnju vina?

Vinarija Aven je ozvaničila pravljenje vina 2017. godine, ali tradicija u našoj porodici datira još od 1850. godine. Negovanje tradicije i ljubav prema vinu su osnove na kojima gradimo našu vinariju, te smo upravo te vrednosti integrisali u svaki korak proizvodnje.

Šta je definisalo pravac vinarije Aven, i po čemu je vinarija danas prepoznatljiva?

Definisanje pravca vinarije Aven započelo je osvajanjem srebrne medalje na Decanter takmičenju u Londonu. Cabernet Sauvignon i Merlot su postali ključna vina koja privlače posetioce. Ovi uspesi odražavaju našu posvećenost konstantnom održavanju kvaliteta vina iz godine u godinu.

Kako ocenjujete značaj nagrada koje ste osvojili na domaćim i međunarodnim vinskim ocenjivanjima?

Nagrade koje smo osvojili na Decanter, BIWC i Wine Vision takmičenjima su od suštinskog značaja za nas. One su ne samo da potvrđuju kvalitet naših vina već su i doprinele povećanju zainteresovanosti za naša vina i samu prodaju.

Kako ste uspeli da očuvate konstantnost kvaliteta vina iz godine u godinu, a da istovremeno zadovoljavate različite ukuse vinskih konzumenata?

Održavanje konstantnosti kvaliteta vina je ključ našeg uspeha. To postižemo pažljivim nadzorom svakog segmenta procesa proizvodnje, uz korišćenje savremene tehnologije. Naš asortiman je pažljivo kreiran kako bi zadovoljio različite ukuse vinskih konzumenata.

Možete li nam otkriti ko je zaslužan za kreiranje prelepog ambijenta vinarije Aven, kao i da li je prostor dostupan za organizaciju proslava, seminara i drugih događaja?

Uređenje prostora je kreirano prema principima Feng Shui-ja, usklađeno sa našim željama, a uz konsultaciju Jelene Dejanovske. Zahvaljući zajedničkoj posvećenosti uređenju, naši gosti se ovde osećaju prijatno i dobrodošlo. Prostor se koristi za različite događaje, poput seminara, poslovnih sastanaka, proslava rođendana, krštenja, banketa, muzičkih večeri. Imamo u planu i proširenje degustacione sale. 

Kolika je godišnja proizvodnja vaše vinarije u litrama, i da li imate u planu proširenje tržišta?

Godišnja proizvodnja vinarije Aven iznosi 10-15 000 litara, i veoma smo zadovoljni potražnjom. Sem određene količine crvenih vina koja odležavaju i čekaju svoj momenat na tržištu, bela vina i rose imamo taman da ispoštujemo svoje kupce do naredne godine. Iz tog razloga ne širimo tržište.

Kako kupci mogu nabaviti vaša vina, i koje kanale distribucije preporučujete?

Naša vina se mogu nabaviti putem sajta vinarije, direktno u vinariji, ali i u odabranim vinotekama u Srbiji. Preporučujemo ove kanale distribucije kako bismo osigurali direktnu povezanost s našim kupcima.

Kada razmišljate o budućnosti, kakvi su planovi vinarije Aven u pogledu proizvodnje ili inovacija?

Pored održavanja kvaliteta vina, imamo u planu proširenje degustacione sale i razvoj vinskih inovacija. Ovi planovi su još u početnoj fazi, pa je rano govoriti o detaljima, ali svakako težimo ka inovacijama u vinskom svetu. 

Razgovor vodili:

Razgovor vodili:

Ljubomir Paljić i Filip Marinković

Comments

  • No comments yet.
  • Add a comment
    Lokacija
  • No comments yet.
  • Add a comment