Između stakla i plute

Dobrodošli u svet vina gde se susreću tradicija i kvalitet, a naša priča vodi nas do jedinstvene autohtone sorte belog grožđa – župjanke.

Stvorena je u Institutu za vinogradarstvo I voćarstvo u Sremskim Karlovcima, a svoje ime je dobila po rodnom kraju svog kreatora – Dragoslava Milisavljevića.

Ova izuzetna sorta je nastala ukrštanjem prokupca i crnog burgundca (Pino Noir). 

Priznata je 1970. godine.

Aromatski profil

Župjanka je više od običnog grožđa – ona stvara vino izrazito harmoničnog ukusa. Žuto-zelena boja vina čini ga prepoznatljivim, dok osvežavajući karakter i punoća obogaćuju čula ukusa. Čist i prijatan vinski buket dodatno doprinosi autentičnosti ovog vina. 

Bobice su srednje veličine, pokožica je čvrsta, i meso je sočno. Odlikuje se bujnim rastom i velikim, tamnozelenim listovima. Dobro se pokazuje u nakupljanju šećera i specifična je po tome što sadrži više jabučne nego vinske kiseline.

Otuda se župjanka ističe osvežavajućim i punim ukusom, sa notama zelenog voća i blagom slatkoćom, upotpunjujući ga cvetnim tonovima.

Iako se smatra da kvalitetom možda zaostaje za grašcem ili italijanskim rizlingom, župjanka ima svoj jedinstveni šarm i prepoznatljivost.

Rasprostranjenost

Današnji zasadi uglavnom se nalaze na Fruškoj Gori, pružajući ovoj sorti idealne uslove za razvoj i sazrevanje.

Prema istraživanjima Centra za vinogradarstvo i vinarstvo, ova sorta je na desetom mestu po zastupljenim površinama u komercijalnim zasadima.

Najveće površine zasada nalaze se u Južnobanatskom okrugu, rejonu Tri Morave, i Sremskom vinogradskom rejonu.

Župjanka i gastronomska simfonija

Ova sorta se posebno ističe u kombinaciji sa laganim jelima od ribe, poput morskih plodova, kao i sa svežim salatama, i polutvrdim sirevima i belim mesom.

Njena sposobnost prilagođavanja različitim gastronomskim iskustvima čini je izuzetno prilagodljivom u svakoj prilici.

Preporučena temperatura serviranja je između 9 i 12 stepeni Celzijusa, što omogućava da se u potpunosti istaknu najfinije karakteristike župjanke.

Dok sam pisao ovaj članak, odlučio sam se počastiti buteljkom župjanke - vinarije Antonijević iz Ledinaca, uparene sa sočnim fileom belog mesa. Prijatno me je iznenadilo bogatstvo, aroma i balans ukusa koje je ovo vino pružilo. To je bio trenutak kada sam shvatio da župjanka nije samo vino - to je doživljaj.

Poslednja kap Župjanke

Za ljubitelje vina koji žele uživati u spoju lokalne tradicije i vrhunskog kvaliteta, župjanka predstavlja pravu poslasticu. 

Uz svoje suptilne arome, harmonično se povezuje sa različitim vrstama jela, stoga je idealan izbor za ljubitelje laganih i elegantnih belih vina.

Ljubomir Paljić i Filip Marinković

Ljubomir Paljić i Filip Marinković

Autori teksta

Comments

  • No comments yet.
  • Add a comment